Ζεργιώτη Ιωάννα

Ζεργιώτη Ιωάννα
Καθηγήτρια, Τμήμα Φυσικής, ΣΕΜΦΕ, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Η Ιωάννα Ζεργιώτη είναι Καθηγήτρια Φυσικής στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και έλαβε το πτυχίο της στο Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας Ελλάδας. Μετά το διδακτορικό της, εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Max Planck Institut für Biophysikalische Chemie στο Göttingen σε μελέτες αλληλεπιδράσεων με χρήση λέιζερ και στη συνέχεια εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Philips CFT σε Laser Sintering sol gels για ηλεκτρονικά μέχρι το 2000. Οι κύριες ερευνητικές της δραστηριότητες σχετίζονται με την εκτύπωση βιολογικών και ηλεκτρονικών υλικών με χρήση λέιζερ, την τροποποίηση, την πυροσυσσωμάτωση οργανικών ηλεκτρονικών με πληθώρα βιο ιατρικών και ηλεκτρονικών εφαρμογών. Ακόμη, είναι συν-ιδρύτρια της PhosPrint ΙΚΕ, spin off του Ερευνητικoύ Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ σε bioprinting συστήματα και εφαρμογές. 

Έχει συν-συγγράψει 119 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά κριτών, 9 κεφάλαια σε επιστημονικά βιβλία, έχει 8 διπλώματα ευρεσιτεχνίας, 52 δημοσιεύσεις σε πρακτικά συνεδρίων, 51 προσκεκλημένες ομιλίες σε διεθνή συνέδρια και περισσότερες από 170 συμμετοχές σε συνέδρια. Η ερευνητική της ομάδα περιλαμβάνει 20 ερευνητές, που χρηματοδοτείται από την ΕΕ σε περισσότερα από 20 έργα συνολικά. Ακόμη, είναι μέλος εθνικών και ευρωπαϊκών επιτροπών όπου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο λήψης αποφάσεων αλλά και αξιολόγησης ερευνητικών προτάσεων.

Η ομάδα της έχει λάβει βραβεία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο όπως a) το 2ο βραβείο Καινοτομίας στον τρίτο Διαγωνισμό Εφαρμοσμένης Έρευνας & Καινοτομίας (2016) «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» σε συν-διοργάνωση του SEB και της EUROBANK με την πρόταση «Έξυπνη τεχνική εκτύπωσης λειτουργικών υλικών και μικροδιατάξεων με λέιζερ και b) το 3D printing award στο SPIE Photonics West 2020, San Francisco, 1-6 February 2020 για την αναγνώριση της θεμελιώδους εργασίας αυτής και της ομάδας της στο αντικείμενο του "Laser Induced Forward Transfer as a tool for precise bioprinting".