Ντζούφρας Ιωάννης

Ντζούφρας Ιωάννης
Καθηγητής Στατιστικής, Πρόεδρος Τμήματος Στατιστικής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Καθηγητής Στατιστικής, Πρόεδρος Τμήματος Στατιστικής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Αριστούχος πτυχιούχος του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά (1994). Απέκτησε Μεταπτυχιακό, με διάκριση, στη Στατιστική με Εφαρμογές στην Ιατρική από το Πανεπιστήμιο του Southampton (1995) και διδακτορικό δίπλωμα από το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου (1999). Εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις από τον Μάιο του 1999 έως και τον Νοέμβριο του 2000. Δίδαξε Θεωρία Πιθανοτήτων στο Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αιγαίου ως προσωρινός διδάσκων το εαρινό εξάμηνο της ακαδημαϊκής χρονιάς 2000-2001. Το 2001 του απενεμήθη το Λευκοπούλειο Βραβείο για την Καλύτερη Διδακτορική Διατριβή σε θέματα στατιστικής για τη διετία 1999-2000 από το Ελληνικό Στατιστικό Ινστιτούτο. Διετέλεσε Λέκτορας «Ποσοτικών Μεθόδων» στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την περίοδο 2001-2004, Επίκουρος Καθηγητής από το 2004 έως το 2011 και Αναπληρωτής καθηγητής από το 2011 έως το 2015 στο Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά προγράμματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου (Στατιστικής, Επιχειρηματική Αναλυτική, και Επιστήμης Δεδομένων), του Πανεπιστήμιου Αθηνών (Βιοστατιστικής, και Εκτίμηση και Διαχείριση Επαγγελματικού, Περιβαλλοντικού και Φαρμακευτικού κινδύνου) και του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Διοίκησης Επιχειρήσεων). Έχει δώσει διαλέξεις σε μεταπτυχιακά προγράμματα των Πανεπιστημίων La Sapienza της Ρώμης, της Παβία και του καθολικού Πανεπιστημίου του Μιλάνου καθώς επίσης και στο Διδακτορικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Μπικόκα του Μιλάνου.   Δημιουργός και οργανωτής της ιστοσελίδας grstats list (http://grstats.forumotion.net/). Το 2010, το βιβλίο του με τίτλο "Bayesian Modeling Using WinBUGS", το οποίο εκδόθηκε από τον Εκδοτικό Οίκο J. Wiley, βραβεύτηκε με «τιμητική μνεία» (Honorable Mention) στην κατηγορία των Μαθηματικών στον ετήσιο διαγωνισμό επιστημονικού βιβλίου PROSE (Professional and Scholarly Excellence) Awards, τα οποία απονέμονται κάθε χρόνο από την Ένωση Αμερικανών Εκδοτών (Association of American Publishers - AAP). Έχει δημιουργήσει και διοργανώσει τέσσερα συνέδρια σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια της Παβία και του Καθολικού Πανεπιστημίου του Μιλάνο στην Ελλάδα. 

Επίσης είναι δημιουργός μαζί με τον Δ. Καρλή της ερευνητικής ομάδας AUEB Sports Analytics Group (http://aueb-analytics.wixsite.com/sports) και έχει διοργανώσει 4 συνέδρια με τίτλο «AUEB Sports Analytics Workshop» στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. To καλοκαίρι του 2019, ο Κος Ντζούφρας μαζί με τον Κο Καρλή και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας θα συνδιοργανώσουν το συνέδριο «MathSport International 2019» στην Αθήνα. 

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα Μπεϋζιανής και υπολογιστικής Στατιστικής, κατηγορικών δεδομένων, σε μεθοδολογία και κατασκευή στατιστικών μοντέλων σε μεθοδολογία επιλογής μοντέλων και μεταβλητών. Επίσης, ασχολείται με εφαρμογές σύνθετων μοντέλων σε προβλήματα Ιατρικής Έρευνας, Ψυχομετρίας, και αθλητικών δεδομένων.

Έχει δημοσιεύσει 58 επιστημονικά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές σε περιοδικά όπως το Bayesian Analysis, Statistical Science, Psychometrics, Journal of the Royal Statistical Society C, Annals of Applied Statistics, Journal of Computational and Graphical Statistics, Statistics & Computing, Statistics in Medicine, Journal of Quantitative Analysis in Sports κ.α. Έχει πάνω από 4300 αναφορές στο google scholar (h-index 24) εκ των οποίων το βιβλίο του Bayesian Modelling using WinBUGS έχει πάνω από 1500 αναφορές ενώ τουλάχιστον δύο δημοσιεύσεις του θεωρούνται σημαντικής επιρροής στον χώρο της υπολογιστικής Στατιστικης (με >500 αναφορές) και στο χώρο της μοντελοποίησης αθλητικών δεδομένων (με >400 αναφορές) – καταγραφή αναφορών στις 4/2/2021. Αυτή τη στιγμή είναι Associate Editor στα επιστημονικά περιοδικά Journal of the Royal Statistical Society C και Journal of Quantitative Analysis in Sports ενώ έχει διατελέσει guest editor σε ένα special issue σε sports analytics στο περιοδικό IMA Journal of Management Mathematics.